miercuri, 2 decembrie 2009

Nimic nu garanteaza nimic


Întrebări la ordinea zilei:
- Cine ne garantează că, o dată instalat preşedinte, Mircea Geoană nu va uita de înţelegerea cu Antonescu şi Johannis, numind un premier din ‘familia’ Adrian Năstase ?
- De unde ştim că Johannis va avea într-adevăr un cuvânt de spus în alegerea miniştrilor, şi că aceştia nu vor fi numiţi doar ca rezultat al unui algoritm politic, fără legătură cu nivelul lor de competenţă ?
- Ce se întâmplă dacă primarul sibian va fi menţinut ca prim-ministru doar 3-4 luni, cât să culeagă cu mânuţa lui de neamţ toate castanele fierbinţi ale perioadei ce va urma : disponibilizări de bugetari, falimente în sectorul privat, probleme cu asigurarea salariilor şi a pensiilor, etc. ?
- Cum ar putea un guvern de tehnocraţi să ignore poftele tuturor baronilor şi baronaşilor din teritoriu ? Şi dacă nu le poate ignora, care ar fi diferenţa între un asemenea guvern şi unul strict politic ?
- Presupunând că partidele care-l susţin pe Johannis sunt de bună credinţă, cât timp vor putea suporta costurile electorale ale măsurilor pe care neamţul va fi nevoit să le ia ? Altfel spus, cât le va lua pâna se vor distanţa de o guvernare ce va deveni inevitabil nepopulară ?

Întrebări legitime. Dar şi specioase.
Ele s-ar putea pune în cazul numirii oricărui guvern. În România, nimic nu garantează nimic. Nu există nici o certitudine că, spre a da un exemplu extrem, în cazul alegerii lui Traian Băsescu ca preşedinte, nu vom avea, peste un an-doi, în urma cine ştie căror înţelegeri şi algoritme, un guvern Adrian Năstase. Politica la noi asta este, de douăzeci de ani. Azi umbli cu tămâia, mâine- cu dracul în căruţă. Faptul că mare parte din campania anti- Geoană se bazează pe întrebările de mai sus nu arată decât subţirimea ei. În lipsă de argumente serioase, susţinătorii preşedintelui în exerciţiu sunt siliţi să apeleze la sofisme şi la chestiuni, de fapt, nerelevante. Şi asta ne indică, destul de clar, cine va câştiga alegerile.Din fericire, sau din păcate. Căci după aceea, doar Dumnezeu ştie încotro vom merge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
toateBlogurile.ro